The municipality of Harderwijk developed the historic boulevard along Wolderwijd during 2020/2021. In collaboration with the municipality of Harderwijk and landscape architects VIC Landscapes, I was asked to design and realize a side specific art piece. The art piece is positioned at the end of a unique walking path. The trail starts at street level and descends to 150cm below the water level. At the end of this walking path, a work of art made of ceramics has been realized.
De gemeente Harderwijk ontwikkelde in 2020/2021 de historische boulevard langs het Wolderwijd. In samenwerking met de gemeente Harderwijk en landschapsarchitecten VIC Landscapes is mij gevraagd om een kunstwerk te ontwerpen en realiseren voor een uniek wandelpad dat verdiept in het water aangelegd is. Het pad begint op straatniveau en daalt tot 150 cm onder de waterspiegel. Aan het eind van dit wandelpad is een kunstwerk van keramiek gerealiseerd.
‘Reflectie’
Dit kunstwerk in keramiek is speciaal voor deze locatie ontworpen en volledig met de hand gemaakt. De naam ‘reflectie’ verwijst in letterlijke zin naar het reflecteren van het zonlicht en water in de tegels. Daarnaast verwijst de naam ook naar de figuurlijke betekenis van reflecteren. Deze plek laat je wegdromen en reflecteren op het dagelijkse. Zo is er een extra dimensie toegevoegd.
Inspiratie kunstwerk
De eindeloze reflectie van zonlicht op het water vormde de inspiratiebron. Wanneer je over een watervlakte kijkt, zie je de onafgebroken schittering van zonlicht op het water. Deze schittering wordt gevangen door op het tegeltableau extra reliëf aan te brengen van kleine opliggende vierkante tegeltjes. Deze kleine vierkante tegeltjes zijn met een speciaal parelmoer glazuur bewerkt. Door het verschil in reliëf als ook het verschil in glazuur valt het licht steeds anders op het tegeltableau en ontstaat er een verbeelding van de schittering zoals bij zonlicht op het water.
Oxides
Het wandelpad naar het kunstwerk toe begint op straatniveau en daalt tot 150 cm onder de waterspiegel. Het water dat het wandelpad omringt loopt als het ware door in het tableau omdat het uit dezelfde kleuren is opgebouwd. Het glazuur is dan ook een vertaling van het karakter van water in keramiek, waarbij de glazuren op de tegels de verschillende kleuren van het water aannemen. De glazuren zijn gemaakt met natuurlijke grondstoffen: oxides. Door de combinatie van oxides, ontstaan tijdens de ovenstook (van 1250 graden) schitterende patronen en kleurschakeringen. Het eigenzinnige karakter van de oxides maakt iedere tegel uniek. Er is er dus niet eén tegel hetzelfde.
Dynamiek
Voortdurende gedaante verandering is de kern van dit kunstwerk: door de stand van zon, het moment van de dag, de weersomstandigheden en de seizoenen én door de blik van de kijker.. Ieder moment van de dag zal het werk anders aangelicht worden. Wanneer de zon ‘s morgens opkomt, is het keramiek anders van kleur dan in de ondergaande avondzon. En op een regenachtige herfstdag zal het keramiek anders kleuren dan op een zonnige dag in de zomer.
De Wijde Wellen is meer dan alleen een wandelpad langs het water van het Wolderwijd. Het biedt de mogelijkheid om te genieten van een route met weidse uitzichten op diverse zitplekken, met allen een eigen karakter. Dat vind je nergens in Nederland, alleen in Harderwijk. Een unieke combinatie van verblijven, wandelen en fietsen tussen het water en een eeuwenoude stadsmuur.
Het begin van de promenade vormt een directe verbinding met de boulevard. Het begin van de promenade ligt bij het Beachhotel Monopole. Tegenover dit hotel wordt een grote houten vlonder gecreëerd die dienst doet als terras, podium en ontmoetingsplaats. Luierend in een ‘hangmat’ boven het water kun je genieten van het uitzicht.
Een rank balkon dat uitstijgt boven het water biedt een ruim uitzicht over het water, de verre polder, de passerende schepen en de watervogels. De hoogte van het balkon refereert aan de hoogste waterstand die de voormalige Zuiderzee ooit bereikte. Via een uitgespaard pad het water in kan men de bodem van dit voormalige bruisende water bereiken, wat een uitzicht biedt over het water op het niveau van de voorbij zwemmende zwanen.
In de winter kunnen de schaatsers terecht op een officiële NK-333- meterbaan. In het midden van deze baan zijn een aantal eilandjes te vinden met zitranden waar naartoe geschaatst kan worden. Hier kan je uitrusten en genieten van een warme traktatie van een kraam midden op het eilandje.
Drie golvende duinen leiden fietsers en voetgangers naar een afwisselend gebied met bijzondere natuur. Daar vind je een natuurpoel voor onder andere nestelende zwaluwen, een groene oeverzone met paars bloeiende kattenstaarten, foeragerende watervogels, kleurige libellen en een twaalf meter lang landschapsmeubel dat tussen het groen door de verbinding met het water zoekt.
In zomer, winter, herfst en lente gaat de natuur hier haar eeuwenlange gang. Moderne vormen omlijst door de historie die de Wijde Wellen met zich mee draagt. Dit gebied vormt een voorbeeld voor de rest van Nederland, laat zien hoe oud en nieuw harmonisch samenvloeien en het is weids en intiem tegelijk. De unieke combinatie van water, geschiedenis, architectuur, creativiteit en de input van bewoners vormen de toekomst van de Wijde Wellen.
Meer informatie over dit project: https://www.dewijdewellen.nl
Vic Landscapes: https://www.viclandscapes.nl